skip to Main Content

OH MY PERAK – Program Dodol Jiwa Murni TLDM & Marina Island

Mesra rakyat sempena Hari Raya Aidilfitri 2023.

11 Mei 2023, Isnin,sambutan Hari Raya Aidilfitri 2023 disambut dengan meriah dan unik tahun ini dengan adanya aktiviti kemasyarakatan (CSR) memasak dodol yang julung kalinya diadakan di daerah Manjung.

Pelaksanaan program Dodol Jiwa Murni yang berlangsung berkonsepkan “Mesra Masyarakat” dengan kolaborasi utama Markas Pendidikan
& Latihan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) serta melibatkan penyertaan daripada pelbagai badan berorganisasi termasuk Badan Bukan Kerajaan (NGO) seperti Perak Amputee Football Association (PAFA), Rumah Ngaji Teluk Muroh dan ramai lagi sukarelawan yang turut bersama menjayakannya.

Panglima Pendidikan dan Latihan Markas Pemerintahan Pendidikan dan Latihan TLDM, Laksamana Muda Dato’ Anuar Bin Mohamed berkata, program Dodol Jiwa Murni 2023 mengambil tema ‘TLDM dan masyarakat berpisah tiada’ dan menzahirkan konsep kertas putih pertahanan “whole of society” yang membawa maksud aspirasi TLDM untuk menjadikan Lumut Bandar Maritim sebagai sebuah bandar yang mencerminkan nilai perpaduan, kesefahaman dan kekitaan seluruh komuniti di daerah Manjung.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Marina Island Pangkor, Cik Ding Mei Looi pula berkata, Marina Island Pangkor komited untuk menganjurkan pelbagai program yang melibatkan penyertaan daripada komuniti tempatan di sekitar daerah Manjung.

“Kami percaya pemilihan tema program Dodol Jiwa Murni ini mampu memberikan suntikan semangat kekitaan bagi kita semua dengan cara bergotongroyong serta dapat menggamit nostalgia sambutan hari raya di kampung”.

“Sebanyak 20 kawah dodol dimasak selama 8 jam mengikut resepi Chef Obama Azmi, Chef Eksekutif Marina Island Pangkor Resort & Hotel diagihkan kepada komuniti setempat di akhir program. Program Dodol Jiwa Murni kali ini turut dimeriahkan dengan kehadiran tetamu kehormat dan pemimpin masyarakat serta rakan media untuk memberi sokongan.”

“Terima kasih diucapkan kepada rakan kolobrasi kami iaitu Markas Pemerintahan Pendidikan dan Latihan TLDM kerana dapat bersama-sama di dalam usaha menjayakan program hari ini iaitu Dodol Jiwa Murni dengan beberapa aktiviti antaranya mengacau dodol dan membakar lemang di Marina Island Pangkor Resort & Hotel.”

OH MY PERAK - Dodol Jiwa Murni 2023 OH MY PERAK - Dodol Jiwa Murni 2023

OH MY PERAK - Dodol Jiwa Murni 2023 OH MY PERAK - Dodol Jiwa Murni 2023

OH MY PERAK - Dodol Jiwa Murni 2023 OH MY PERAK - Dodol Jiwa Murni 2023

Back To Top